Tuesday, 8 December 2009

Ayam Tumis Serai


Ayam tumis serai yang delicious! nyummy..

Bahan-bahan yang diperlukan sama seperti bahan gulai lemak cili padi. Kalau mahu kurang pedas, maka kurangkanlah cili padinya. Tumis bahan kisar -bawang merah, kunyit, serai yang diracik halus, cili padi- sampai wangi. Masukkan ayam yang sudah di basuh bersih, tumis sehingga ayam cukup masak. Tambahkan pula sedikit santan pekat -tidak perlu terlalu banyak sehingga menyerupai gulai pula-, perasakan dengan garam dan asam keping. Tambah sedikit gula merah (I suka gula asli berbanding gula pasir) jika perlu.

Sesuai dengan namanya Ayam Tumis Seari, ianya kering, tidak berkuah. Sesuai dimakan dengan nasi, sebagai lauk utama atau dimakan bersama lempeng dan roti phrata!

thats it! Nyummyy...

No comments: