Ayam hutan -direbus sampai empuk
A -ditumbuk
15 tangkai cili api
1 labu bawang merah
1.5cm ibu [isi] kunyit
garam kasar
B 1 biji kelapa
dapatkan 250ml santan pekat
150ml santan cair
daun kunyit
asam keping
sebiji tomato
setengah biji timun
Caranya:
1. Tumiskan bahan A sehingga naik bau.
2. Masukkan santan cair. Direneh. Masukkan pula ayam hutan + daun kunyit. Biar sampai menggelegak.
3. Masukkan asam keping. Kecilkan api.
4. Masukkan santan pekat, sedikit demi sedikit. Biarkan seketika tapi pastikan jangan sampai 'pecah santan'. Kacau sentiasa.
5. Masukkan timun + tomato. Sedia untuk dihidangkan.
masak lemak cili api, sesuai dengan namanya ianya lebih 'kick' kalau pedas. tapi biar berpada-pada, jangan nanti jadi penyakit pulak.
No comments:
Post a Comment