Bahan-bahan:
1 kg limpa (rebus dan hiris nipis)
3 labu bawang besar (mayang)
5 cm halia
6 labu bawang besar (kisar)
20 tangkai cili kering (kisar)
2 sudu serbuk kurma
4 sudu besar minyak masak
5 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
10 biji buah pelaga
3 batang kulit kayu manis
1 cawan kicap manis
300gram assam jawa
5 tangkai daun kari
Cara-cara:
1. Pijarkan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan halia kisar.
2. sesudah garing masukkan cili kisar, kicap dan assam jawa, bawang besar yang dimayang, daun kari, rempah empat sekawan.
3. Masak sehingga pekat dan masukkan limpa. Perasakan dengan garam.
4. Setelah sebati bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidang.
Saturday, 16 January 2010
Limpa Masak Hitam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment