Friday, 15 January 2010

AYAM PALEMBANG

AYAM PALEMBANG

Ayam 1 ekor
Rempah kari 3 sudu besar
Air asam jawa secukup rasa
Bawang Merah
Bawang Putih
Serai 3 batang
Bunga Pintu 3 biji
Kayu manis 1 inci
Daun Kari 3 pelepah
Santan 1 biji
Kicap (BILAL) secukup rasa
Gula + Garam secukup rasa
Belacan secukup rasa
Gerisik 2 paket kecil (1 senduk nasi)

1. tumiskan bawang merah, bawang putih sampai naik wangi
2. masukkan serbuk kari yang sudah dibancuh
3. masukkan bunga pintu, kayu manis, garam, gula, air asam jawa dan belacan
4. tunggu naik harum masukkan ayam dan serai seterusnya kicap
5 ayam 3/4 masak masukkan santan pekat
6. sebelum santan mendidih masukkan gerisik
7. tunggu hingga masak dan tambahlah garam ke gula ke asam jawa ke atau kicap untuk mengikut citarasa

Sumber: Zakiah Ponrahono a.k.a Kak Z via FB



No comments: