Saturday, 30 May 2009

Nasi Belauk Kelantan.



Gulai Ikan Tongkol

Bahan:

1 ekor ikan tongkol saiz sederhana
[bersihkan, dipotong dan rebus dengan sedikit air bersama asam keping, sedikit garam dan gula]

bahan kisar:
lengkuas sebesar saiz duit 50sen
2 tangkai cili kering
kunyit hidup secukupnya
10 biji bawang merah

santan daripada 1 biji kelapa
asam keping
garam dan gula

sayur kacang panjang

Cara-cara:
1. didihkan separuh daripada santan kelapa dengan bahan kisar. tambahkan asam keping dan biarkan mereneh sampai masak. tambahkan santan yang selebihnya.

2. setelah kuah masak dengan elok barulah masukkan ikan yang telah siap direbus berserta kacang panjang. biarkan mereneh sambil dikacau selalu supaya tidak pecah santan sehingga kacang cukup masak.

3. seimbangkan rasanya dengan garam dan sedikit gula.



sambal cili.

bahan:
1 biji lada besar merah.
4-5 biji cili kering yang dibersihkan dan direbus
4-5 biji bawang merah
hirisan mangga muda
sedikit belacan
1-2 biji limau kasturi
garam dan gula.

caranya;
1. tumbuk kesemua bahan sambal sehingga lumat.
2. perasakan dengan asam limau dan sedikit garam serta gula.


makan dengan nasi putih.

No comments: