Thursday, 13 August 2009

KFC Roll


Ada ketikanya teringin nak makan ayam goreng KFC, dah dibeli tapi tak habis makan pula. Paling tidak, ayam tu dijadikan bahan tambahan nasi goreng keesokan harinya [kalau rajin].

Kalau tidak, goreng semula [panaskan], buat makan lunch pula atau mungkin sekadar ratah sahaja [itupun kalau ada selera nak makan la sebab saya ni bukan seorang yang berselera dgn makanan yang dipanas semula ni].

Kalau kalian puas berfikir cara nak menghabiskan leftover ayam goreng Kentucky itu, mungkin boleh difikirkan cara yang ekonomik ini.

Ini yang sering saya lakukan pada KFC leftovers. Resepi ini saya perolehi daripada kenalan iaitu MamaFami yang mana resepi asalnya dinamakan Tohrina's Chicken Foldover. Amat enak dimakan pada bila-bila masa, namun kebiasaannya saya bikin untuk breakfast.


for the bread:

1 cup flour
1 tablespoon butter (I used margarine)
1/2 teaspoon salt
Enough lukewarm water.

Method :
1. Rub butter/margarine into the flour till it forms like breadcrumbs.
2. Add salt to water and pour bit by bit into the dry ingredient. Knead till a soft dough is formed.
3. Divide into 4 small balls and cover with a cloth.
4. Set aside while you prepare the filling.
5. When the filling is ready, roll flat the small doughs to a thin round piece and place it on a medium hot pan without oil. Flip it over till done.
6. Remove from pan, and place the filling.
7. Ready to eat...enjoy!



untuk intinya saya campurkan salad pilihan iaitu;
tomato,
timun jepun,
daun salad,
isi ayam KFC yang di racik / dipotong kecil
sos Thousand Island
sos cili
kepingan keju


wallahh...
kalau saya sendirian dirumah, tak payah masak nasi dan lauk pauk lainnya dah.

2 comments:

DYLA said...

ha ah, btul. daripada dibazir baik diracik2 mcm ni.

kalau malas buat roll luar tu, bli je phrata jenama KAWAN tu. hehehe. okay jugak kan.

makan yg ini mmg cukup kenyang!

Unknown said...

betul tu deyll, gunakan phrata KAWAN tu je boleh. memmmang cukup kenyang.