Thursday, 13 August 2009

Phrata Foldover berinti Telur

Setiap pagi, menyediakan sarapan adalah agenda utama saya. Hari ini, saya sediakan hidangan antara yang paling simple. Phrata Fold-over berinti Telur. Senang sahaja menyediakannya, sedap dan menyihatkan.


Phrata Fold-over berinti Telur

3 keping roti phrata [disediakan ikut aturan pada pembungkus]

2 biji telur
sedikit lada hitam atau lada sulah, garam ikut citarasa.
bawang cincang

tomato, timun jepun, daun salad [saya pilih butterhead],
lada benggala -dicincang
Lady's Choice Thousand Island.

Caranya:
  1. Sediakan roti phrata. Masak atas api perlahan, tanpa minyak.
  2. Dalam bekas berasingan, satukan telur, lada hitam / sulah, garam dan bawang cincang. pukul sampai sebati, tambahkan sedikit susu segar jika mahu.
  3. panaskan kuali / skillet atas api kecil, sapukan mentega, tuang bancuhan telur, let them to set untuk seketika dan kacau sehingga mencapai konsistensi yang diingini. matikan api dan ketepikan.
  4. didalam mangkuk berasingan, satukan bahan salad dan thousand island. tambahkan scramble egg tadi.


ambil sekeping phrata, letakkan inti diatasnya dan lipat dua. itulah namanya fold-over.
nak gulung pun boleh. dihidangkan segera.

good as a lunch-meal too. enjoy!

4 comments:

DYLA said...

sedapnya prata tu.

prata tu bli siap yg kat supermarket tu ke?

ini menu petang ke dinner? aku kalau prata ni tak kenyang. hehehe. perot stokin kan..

Unknown said...

Ya, Deyll. Jenama KAWAN tu. aku pun kalao phrata cicah kari tak cukup sekeping. mau 2 ke 3 keping juga.

kalau buat foldover ni, kenyang skit. nak pula kalau intinya tu daging ayam ke...

DYLA said...

ok nanti aku cuba. hehhe. TQ for the idea.

Unknown said...

welcome!

menu diet nih..