Tuesday, 25 August 2009
Pak Choy Sos Tiram
Hidangan ini paling senang nak dimasak, cepat dan pantas.
Celur Pak Choy [sawi pendek/kontot] -didihkan air bercampur garam dan titisan minyak masak, kemudian masukkan pakchoy. sekejap sahaja, supaya zatnya tidak hilang.
Sos Tiram
2 biji bawang putih -crushed
1 sudu makan udang kering -ditumbuk halus
2-3 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap cair manis
minyak untuk menumis dan air secukupnya
Cara:
Tumis udang kering sampai wangi, tambahkan bawang putih, kacau rata. tambah sos tiram dan kicap serta air secukupnya. Biarkan merenih seketika. kepekatan kuah ikut citarasa.
Susun Pakchoy dalam pinggan hidangan, dan curahkan sos tiram tadi.
setel!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
aku salah sorang penggemar pak choi!
ye mmg mudah kan masak ni. simple ^ sedap. buh je sos tiram
dalam bergegas pun boleh siap masak hidangan ni...
Post a Comment