Monday, 11 January 2010

Kek Keju dengan Epal dan Walnut berkaramel

Kek Keju dengan Epal dan Walnut berkaramel
(untuk acuan kek ROUND, 6 x 3 inci).




(A) Epal & walnut berkaramel
Bahan-bahan:
1 biji epal
1/2 cawan kacang walnut yang sudah dibakar / sangai -jika suka
1/2 cawan gula pasir
susu cair -dipanaskan
dan mentega

Cara:
Kupas epal dan potong kiub. Cincang kacang walnut. Masukkan dalam heavy-based pan. Tambahkan gula pasir dan panaskan atas api kecil sehingga gula cair dan bertukar warna keemasan. tambahkan mentega dan susu cair. Kacau rata.
Ketepikan dan biarkan sejuk.

(B) Bahan dasar kek.
1 dan 1/2  cawan Biskut Digestive (i gunakan biskut tiger yang ada dalam stok) -dihancurkan
1/2 cawan gula halus (atau mengikut citarasa)
sedikit garam
4 sudu makan mentega (I guna mentega sapuan, Dorina) -lembut pada suhu bilik

Caranya:
Panaskan ketuhar 140*C.
Gaulkan kesemua bahan, tambahkan mentega sedikit demi sedikit, ramas dan uli sehingga campuran menjadi seolah serbuk roti dan boleh dipadatkan.
Ambil loyang pembakar (untuk cheesecake gunakan springform) atau acuan kek yang boleh dipisahkan bahagian dasarnya.
Alas loyang dengan aluminium foil. Pastikan tiada lubang.
Padatkan campuran biskut kedasar dan tepi loyang / acuan kek.
Bakar selama 10 minit.

(C) Bahan Kek Keju
Bahan-bahan:
1 buku keju krim Philadelphia (paket 250 gm x 1)
1 dan 1/2 cawan gula pasir*
3 sudu besar susu pekat manis*
1 biji telur gred A
2 sudu besar tepung gandum

Caranya:
Panaskan oven pada suhu 130*C, fan-forced.
Pukul keju krim bersama gula dan susu pekat manis sehingga kembang. Tambahkan telur, dan pukul lagi sampai sebati dan gebu. Tambahkan tepung gandum, kacau sampai rata.
* tahap kemanisan bancuhan keju boleh dilebih-kurangkan bergantung citarasa.
Ambil loyang dengan dasar biskut yang telah disediakan tadi, aturkan epal dan walnut berkaramel menutupi dasar biskut.


Tuang semua bancuhan keju kedalam loyang, ratakan dan bakar didalam oven selama 30 - 40 minit, atau sehingga masak.

Setelah masak, sejukkan dalam suhu bilik dan transfer kedalam peti sejuk sebelum dipotong. Hidangkan dingin.




7 comments:

gaban said...

nomi, bahan A tu susu cair ngan menteganye banyak mana?

Unknown said...

sikit je gaban,
susu cair dalam 2-3 sudu, mentega 1 sudu. boleh panaskan bersama atau masukkan je SEKALI HARUNG dalam bahan2 A tu, panaskan atas api smpai pekat (jangan hangus, so api kecil).

gaban said...

tq. esok cadang nak try buat. bergantung pada tahap kebizian aku la.

wish me luck, ya'

YAN said...

wawee... nak try nak try

Unknown said...

Silakan Yan.

Izz Julia said...

asenya ni resepi termahal yg saya dapat dengan percuma.... dah byk kali buat atas permintaan azem... sgt sedap,cuma lapisan bawah tu saya buat sesuka hati. dan bagi lapisan atas saya hanya guna sesudu gula, 2biji telur dan campur 1/2 biji lemon TERIMA KASIH NORMI.. nak bayar dgn resepi apapun x sama asenya...

Unknown said...

sama-sama sjk!
masyaallah, what a compliment. this is my bantai-bancuh recipe ja. terima kasih sbb menyukainya.