KUIH AKOKBahan-bahan:
- 5 biji telur
- 200 ml pati santan (I gunakan pati santan dalam kotak)
- 100 ml air
- 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera (I cuma gunakan gula putih sahaja. sukatan yang I gunakan 1/3 cawan, dilebihkan sedikit)
- 30 gram tepung gandum
- 3 helai daun pandan- disiat-siat (I bikin akok kaler ijo, gunakan emulco pandan sebab tak ada stok daun pandan)
- 2 cubit garam halus
Cara-cara:1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.
Akok sedang dibakar (dlm oven) menggunakan acuan muffin (shallow mould).
2 comments:
Dari jauh, kita kenal akok yang berkedut-kedut.
Ass-salam sis
Kak Hazel memang suka kuih ni...Thanks for sharing.
Post a Comment