Sewaktu mula-mula terima resepi kuih Puteri Ayu ni, belum ada acuannya. Tapi waktu itu, dek kerana teringin benar nak makan, saya bancuh juga adunannya dan kukus dalam loyang saiz 9".
Hahahahaha
Bayangkan, kuiih Puteri Ayu yang sepatutnya comel-comel saiznya jadi sebiji KEK Puteri Ayu!
Selepas percubaan pertama yang sedap dan diterima tekak, saya tak putus harapan mencari acuannya sampai dapat. Entah kenapa waktu itu susah benar nak dapat acuannya. Semua kedai yang saya pergi kata acuan habis. Musim orang makan Kuih Puteri Ayu barangkali?
Dan setelah sekian lama menyimpan acuan setelah dibeli, barulah semalam saya buat lagi kuih ini kerana kebetulan bahannya semua ada dan tekak meminta-minta kuih ini, walaupun ketika itu sudah lewat petang dan sepatutnya sudah waktu saya memasak untuk makan malam.
Apa-apa pun, inilah resepi yang saya gunakan, dari blog JintanManis.
KUIH PUTERI AYUSumber asal: Ros JintanManis
2 biji telur (saya gunakan Gred B)
1 cawan gula halus
1 sudukecil ovellete
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder *optional
1 cawan santan
1 sudukecil perisa pandan (Saya ganti dengan jus dari 3 helai daun pandan ditambah setitik pewarna hijau)
Isi kelapa putin + dgn sikit tepung gandum dan garam (digaul rata)
Cara-cara:
Sediakan periuk kukusan terlebih dahulu.
1. Pecahkan telur dan asingkan putih dan kuning. Masukkan putih telur dalam mangkuk pengadun dan dipukul pada kelajuan sederhana sehingga kembang. Kemudian tambahkan kuning telur dan pukul lagi sehiungga kembang. Kemudian masukkan gula serta ovalette, dan teus memukul sehingga gebu dan likat.
2. Masukkan tepung yg dicampur dengan baking powder secara berselang seli dengan santan yang telah dicampur dengan air daun pandan. teruskan menggaul sehingga rata dan adunan tidak berketul.
3. Isikan kelapa putih dalam acuan dan ditekan sedikit supaya mampat. tambahkan adunan tepung tadi sehingga penuh.
4. Kukus sehingga kuih masak dan nampak renggang dari acuan, selama 7 ke 10 minit lebih kurang.
Siap untuk disediakan.
Sedikit nota tambahan dari Ros JintanManis,
Selamat Mencuba!
Hahahahaha
Bayangkan, kuiih Puteri Ayu yang sepatutnya comel-comel saiznya jadi sebiji KEK Puteri Ayu!
Selepas percubaan pertama yang sedap dan diterima tekak, saya tak putus harapan mencari acuannya sampai dapat. Entah kenapa waktu itu susah benar nak dapat acuannya. Semua kedai yang saya pergi kata acuan habis. Musim orang makan Kuih Puteri Ayu barangkali?
Dan setelah sekian lama menyimpan acuan setelah dibeli, barulah semalam saya buat lagi kuih ini kerana kebetulan bahannya semua ada dan tekak meminta-minta kuih ini, walaupun ketika itu sudah lewat petang dan sepatutnya sudah waktu saya memasak untuk makan malam.
Apa-apa pun, inilah resepi yang saya gunakan, dari blog JintanManis.
Kuih Puteri Ayu... siap! Makan panas sedap ni... |
KUIH PUTERI AYUSumber asal: Ros JintanManis
2 biji telur (saya gunakan Gred B)
1 cawan gula halus
1 sudukecil ovellete
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder *optional
1 cawan santan
1 sudukecil perisa pandan (Saya ganti dengan jus dari 3 helai daun pandan ditambah setitik pewarna hijau)
Isi kelapa putin + dgn sikit tepung gandum dan garam (digaul rata)
Cara-cara:
Sediakan periuk kukusan terlebih dahulu.
1. Pecahkan telur dan asingkan putih dan kuning. Masukkan putih telur dalam mangkuk pengadun dan dipukul pada kelajuan sederhana sehingga kembang. Kemudian tambahkan kuning telur dan pukul lagi sehiungga kembang. Kemudian masukkan gula serta ovalette, dan teus memukul sehingga gebu dan likat.
2. Masukkan tepung yg dicampur dengan baking powder secara berselang seli dengan santan yang telah dicampur dengan air daun pandan. teruskan menggaul sehingga rata dan adunan tidak berketul.
3. Isikan kelapa putih dalam acuan dan ditekan sedikit supaya mampat. tambahkan adunan tepung tadi sehingga penuh.
4. Kukus sehingga kuih masak dan nampak renggang dari acuan, selama 7 ke 10 minit lebih kurang.
Siap untuk disediakan.
Sedikit nota tambahan dari Ros JintanManis,
*Petua bagi puteri ayu senang dikeluarkan dari acuan- ros@jintanmanis.com*
1. pastikan acuan di sapu dengan minyak terlebih dahulu.
2. Pilih acuan yang tinggi sedikit dan permukaan dalam acuan puteri ayu berkilat, supaya senang dikeluarkan nanti. ( ros ade dua jenis acuan puteri ayu yang dalam nye tak berkilat dan yang berkilat, ternyata acuan yang dalamnye berkilat lebih senang digunakan).
3. Pastikan kelapa tu dimampatkan betul-betul ke dasar acuan, setelah siap dikukus terus keluarkan puteri ayu perlahan-lahan dari acuan.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment