Monday, 31 December 2012

Kek Cawan Marble

Lama benar tak mencatat resepi masakan harian disini.

Sebagai 'permulaan' (diharapkan mampu diteruskan), ini resepi terkini yang telah dicuba: Kek Cawan Marble (Marble Cup Cake).

Sumber asal resepi daripada pn. Hajah Noraini Hj. Zakaria, dan nama asal kek ini adalah Kek Mentega Pelangi.



KEK CAWAN MARBLE (MARBLE CUPCAKES)
oleh missFridaNorm
sumber asal: Pn. Hajah Noraini Hj. Zakaria

Bahan-bahan:
250 gm mentega
220 gm gula castor
4 biji telur gred A
220 gm tepung kek (boleh juga gunakan tepung gandum biasa) -saya gunakan tepung halus jenama Blue Key
50 ml susu cair
1 sudu teh Baking powder
1 sudu teh Esen vanilla -saya gunakan jenis serbuk

Pewarna makanan -merah, hijau dan kuning
Mangkuk kek cawan secukupnya

Caranya:
panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 170 - 180 darjah celcius. Ini bergantung kepada jenis dan usia oven masing-masing, ya.

1. Pukul mentega bersama gula sehingga kembang. (Bertukar warna putih dan gebu).
2) Tambahkan telur satu persatu dan teruskan memukul sehingga sebati.
3) Campurkan bahan kering -tepung, serbuk penaik dan esen vanilla. Diayak. Tambahkan kedalam adunan mentega tadi dalam 3 peringkat, diselang selikan dengan susu cair.
Saya buat, tepung-susu-tepung-susu dan diakhiri dengan tepung. Berselang seli, sambil dikaup balik menggunakan spatula atau senduk kayu, pun boleh.
4) Adunan dibahagikan kepada tiga bahagian (kerana saya hanya menggunakan tiga warna sahaja). Tambahkan pewarna kepada setiap bahagian adunan. Kacau rata.
5) Sediakan mangkuk kek cawan*. Dan sudukan setiap adunan yang sudah diwarnakan kedalam mangkuk tersebut. Dengan menggunakan pencungkil gigi lorekkan adunan agar menjadi corak marble yang cantik.

Kerja melorek dilakukan oleh anak kecil saya. Harap maafkan tangan kecil itu. :-)

6) masukkan kedalam oven dan bakar selama kira-kira 15 minit, atau sehingga masak.

*Adunan ini boleh juga dibakar didalam loyang. Alaskan loyang dengan kertas minyak terlebih dahulu. Ini adalah aktiviti hujung minggu saya bersama anak-anak, jadi saya memilih untuk menghidangkan kek pelangi ini dalam bentuk cawan agar mereka lebih tertarik dan ingin mengambil bahagian.

Kek ini boleh dihiaskan dengan buttercream ataupun cream topping, bergamtung citarasa.

Akan datang saya akan cuba menghias kek ini dengan lebih cantik lagi, InsyaAllah. Anak-anak sukakan rasa kek ini. Sangat sesuai untuk jamuan kecil seperti party hari jadi.

Yaaaaayyyy!
:-)


Tuesday, 17 August 2010

Kuih Akok


I gunakan resepi sumbangan Zaliana @ MyResipi seperti dibawah:
KUIH AKOK
Bahan-bahan:
  • 5 biji telur
  • 200 ml pati santan (I gunakan pati santan dalam kotak)
  • 100 ml air
  • 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera (I cuma gunakan gula putih sahaja. sukatan yang I gunakan 1/3 cawan, dilebihkan sedikit)
  • 30 gram tepung gandum
  • 3 helai daun pandan- disiat-siat (I bikin akok kaler ijo, gunakan emulco pandan sebab tak ada stok daun pandan)
  • 2 cubit garam halus
Cara-cara:
1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.


Akok sedang dibakar (dlm oven) menggunakan acuan muffin (shallow mould).


Tuesday, 9 March 2010

Agar-agar Marble


I tak dapat cari nota resepi yang ditulis oleh kak Yosh pada lamannya. Hehh..pertama, kes malas nak taip balik la ni, dan akhirnya, terpaksalah juga I taipkan semula resepi Agar-agar Marble ini. kedua, I ada buat sedikit alteration pada resepi asal (kerana sewaktu bikin agar-agar ini I tidak merujuk resepi, ingat-ingat dan buat sahaja) jadi, kalau ada resepi asal yang diperoleh daripada Kak Yosh tu, dapatla dijadikan catatan tambahan.

Ok, jom kita mulakan.

AGAR-AGAR MARBLE 
(kalau tak silap, Kak Yosh menulis nama hidangan ini 'puding marble')

Bahan-bahan:
A)
1 bungkus agar-agar (strips) cap burung layang-layang (atau apa jua pilihan y'all)
direndam/dilembutkan dan direbus dengan 1000ml (1 liter) air sampai hancur.


B)
400 ml air
7 keping roti sandwich (I gunakan Gardenia) -jika lebih, bancuhan akan jadi lebih pekat.
* carik dan celup roti dalam air, kemudian kisar sampai halus.

C)
250 gm coklat masakan dipotong dadu kecil-kecil
1 sudu kecil serbuk kopi segera atau nescafe
3/4 cawan susu cair
Gula ikut citarasa
* Dicampur kesemuanya dan dipanaskan atas dapur dengan api kecil sampai coklat cair.

D)
Susu cair  dan gula secukupnya mengikut citarasa untuk dicampur kedalam bahan (A) kemudian nanti.

Caranya:
1. Satukan bahan roti yang telah dikisar (B) kedalam agar-agar (A). Pastikan bancuhan agar-agar masih panas sebab proses nak 'marbling' akan memakan masa skit. Kalau tak tangkas nanti agar-agar cepat sejuk dan tak menjadi pula corak marble tu.

2. Bahagi kepada dua  bahagian.
Satu bahagian agar-agar dibancuh dengan bahan coklat cair (C).
Manakala satu bahagian lagi ditambah bahan susu cair dan gula secukup rasa (D).

3. Ambil acuan atau loyang, sendukkan adunan putih (susu) dan coklat secara berselang seli. Kalau mahu corak yang sekata, adunan biar sama banyak (gunakan senduk yang sama saiznya). Tuang adunan agar-agar yang pertama DI TENGAH-TENGAH loyang/acuan. Diikuti lapisan coklat diatasnya, diulang-ulang sehingga bancuhan habis.

Hasilnya akan dapat begini.

Sejukkan agar-agar sehingga keras sebelum dihidangkan. Enak dimakan dingin.

Bila dipotong begini, macam kek la pulak...

Notakaki:
1. Bahan (C) boleh digantikan dengan bancuhan serbuk koko atau milo bersama susu dan gula. Juga tambahan pes coklat (chocolate emulco) jika ada. ATAU coklat Cadbury! wooowww!

2. Kalau bancuhan terlalu pekat, agar-agar akan cepat mengeras, dan hasil corak marble-nya tidak akan menjadi begitu cantik.

Selamat Mencuba!

Thursday, 4 March 2010

Sambal Totok / Tutok


Dalam berborak tentang sambal belacan, samada kawan-kawan suka yang dimasak atau tidak dimasak (cooked or uncooked), timbul pula tentang sambal totok atau tutok ini. Ya ampuuunnn...sekalian usia I, udah sering kok makan sambelnya ini. Tapi namanya sih, ngga tahu! HAHAHA

justeru, I update dulu resepi dan gambar sambal totok yang dibikin tadi siang, dan tinggal dulu resepi dan gambar sambal belacan gwe minggu lalu. Pastinya, I terlewat berbanding Puan Dyla yang terus menerus tepek resepi sambal totok turun temurun dari bondanya disini | Resepi Sambal Tokok.

Ini dia, si jali jali...oh bukan, ini dia si sambal totok / tutok.


SAMBAL TOTOK atau TUTOK

Bahan:
1 cawan Ikan bilis
1 biji bawang besar (tak besar sangat pun...)
4 biji Bawang merah
2 biji bawang putih
Cili api ikut citarasa tahap mampu tahan pedas y'all
1 biji Lada besar merah
Belacan
*Garam, gula, asam jawa atau (dan) asam limau kasturi

Semua bahan diatas kecuali bertanda * hendaklah dihiris dan digoreng terlebih dahulu. I goreng ikan bilis berasingan terlebih dahulu, kemudian bawang dan lain-lain goreng sekali.

Masukkan dalam lesung batu dan tumbuk ikut suka hati, kalau suka lumat, ya, lumatlah. kalau tidak...aiiiee..ikut sukahati y'all lah!

Kemudiannya, perahkan asam limau kasturi, tambahkan garamd an gula ikut sedap yang y'all suka juga.
senang kan?





My other version, ini yang sering I nikmati sejak kecil sampai dewasa,
dah siap-siap bahan ditumbuk, I masak/tumis lagi dan kali ini gunakan asam jawa dan bukan asam limau kasturi. perasakan dengan garam dan gula. 
 
Ini versi yang dimasak/ditumis sekali lagi.

kalau mahu basah, boleh tambah air (jadinya: sambal tumis).

Dulu, masa di sekolah berasrama, mrs. Mak memang sering bawa sambal totok / tutok ni sebagai bekal. yeww see, minyaknya memang banyakkan? tapi minyak itulah yang akan preserve sambal tu agar tidak mudah rosak meskipun tidak disimpan didalam peti sejuk. Macam acar buah (Johor style). So, kalau nak makan, janganlah ambil minyaknya, ambil sambal sahajalah. Makan dengan roti boleh, dengan pulut pun sedap, ubi kayu dan ubi keledek rebus,lempeng dan cucur pun sedap!


Dan petang tadi I buatkan Cucur Lemak Manis ni sebagai peneman sambal. aduuuhhhh!! Bak kata Puan Dyla, tak payah tunggu hujan turun pun dah cukup  menyelerakan! Bahannya, seperti biasa membuat cucur yang pasti bahan asasnya adalah tepung gandum. Lain daripada tu I masukkan kelapa parut dan susu pekat manis. Anak-anak pun suka, tak perlulah diaorang makan dengan sambal. Naya ooii!!

I kalau hidangan seharian tak ada sambal, tersangatlah berasa kekurangannya. Cemplang! Adanya sambal, biar hidangan paling simple contohnya masak bening cekak manis dengan betik muda dan daun kunyit serta ikan masin sahaja sudah cukup buat I 'kemecerrrr'. 
Apa lagi...? makanlah sampai meleleh!!

Laporan tentang sambal Tutok dari kaawan-kawan:
Gaban kat sini.
Dyla kat sini.

Sesiapa yang dah try buat sambal tutok dan punya laporannya, sila tinggalkan permalink ti comment box, ya! thanx.