Friday, 3 April 2009

Kuih Kaswi a.k.a Kosui



bahan-bahan:
3 cawan air
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula merah cap bintang

kelapa parut secukupnya, gaul rata dengan sedikit garam dan dikukus sekejap.

cara:
1. gula merah dicampur dengan air dan masak sampai larut.
2. tapiskan kedalam tepung. bancuh sampai elok sebati.
3. panaskan kukusan.
3. masakkan bahan yang siap dibancuh tadi atas api perlahan. kacau sampai naik wap dan bancuhan agak pekat.
4. lengser loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan yang telah dimasak tadi.
5. kukus lagi sehingga masak.

biarkan kuih sejuk sebelum dipotong dan hidangkan dengan kelapa parut.


resepi saya ni adalah versi modified disebabkan beberapa bahan tak ada dalan stok didapur. kalau diikutkan resepi asal -ttradisional memerlukan sedikit tepung kanji (tepung ubi) dan air kapur. itulah dua bahan yang tiada dalan resepi saya ini.

namun hasilnya tidak menghampakan. sedap dan cukup terasa gula merahnya.

cubalah, eik!

No comments: