Monday 20 March 2006

Roti Canai

percubaan membuat roti canai sendiri.
sebenarnya memang dah lama memendam perasaan nak buat roti canai sendiri sebab kadang2 tu bila teringin nak makan, roti yg dibeli keras. kalau tak pun, macam tak ada rasa...herrmm...

sumber resepi kali ini dah tentunya daripada MamaFami yang diperolehi pula daripada MR. NICEGHOST99. Trimas Mama...


Bahannya:
1 cup tepung gandum [250 gm]
130 ml air
1 sudu susu pekat manis
1 sudu minyak masak
1 sudu marjerin
secubit garam
marjerin [ekstra]

Caranya:
1. campurkan air + susu pekat manis + garam.
2. tuangkan ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil diaduk menjadi doh.
3. tambahkan minyak masak.
4. masukkan pula marjerin
5. uli sampai menjadi doh yang lembut. Tutupkan doh dengan kain yang lembap, biarkan seketika [30 minit].
6. bahagikan doh kepada bebola kecil.
7. lumurkan setiap bebola doh dengan marjerin supaya tidak melekat diantara satu sama lain. biarkan doh berehat selama 2-3 jam.
8. tebarkan dan canaikan doh, serta digoreng dlm kuali leper.



cuba tebar roti sehabis baik, jangan sampai terkoyak or you won't get a perfect result.

1 comment:

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! » » »