Bahan:
Sotong [kalau saiz sederhana tu dalam 4 ekor]
Air secukupnya
1 cm lengkuas
1 batang serai
setengah biji bawang besar
1 biji tomato [potong baji]
2 sudu makan nampla [sos ikan]
garam
gula
1 sudu makan air perahan limau nipis
Caranya:
1. Bersihkan sotong dan potong.
2. Didihkan air secukupnya.
3. sambil tu hiris lengkuas, titik serai dan bawang besar potong baji. bila air dah mendidih, masukkan semua bahan tersebut.
4. tambahkan nampla [sos ikan], tomato dan garam. masukkan pula sotong dan biarkan mereneh atas api kecil sehingga sotong masak.
5. matikan api, tambahkan air perahan limau nipis dan seimbangkan rasa masakan ini dengan sedikit gula.
Singgang ni makanan orang pantai timur, sedap kalau ditemani dengan sambal budu. nyummm...
No comments:
Post a Comment