Thursday 23 February 2006

Tepung Goreng Serbaguna

Bahan:
2 senduk tepung marukku / kacang kuda BABA's
2 senduk tepung beras
2 sudu besar rempah kari daging BABA's
2 sudu teh garam
1 kiub stok ayam KNORR's, ditumbuk dengan
1 sudu makan lada hitam
2 sudu makan fine herbs [optional]

1 biji telur -dipukul sedikit.
1 bungkus cendawan tiram

Caranya:
Campurkan kesemua bahan-bahan kering diatas. Aduk rata. Gunakan sebanyak yang diperlukan selebihnya simpan dalam bekas kedap udara.

Untuk menggoreng:
1. Panaskan minyak untuk menggoreng.
2. Golek-golekkan cendawan tiram ke dalam telur.
3. Golekkan pula ke dalam tepung serbaguna tadi. Goreng sehingga garing & kekuningan.
4. Angkat & toskan minyak berlebihan.
Resipi tepung goreng ini saya perolehi dari Kak Sara [kenalan di tamanflora.org]. Amat sesuai untuk menggoreng cendawan, udang dan sotong, serta untuk membuat kerepek daun bayam.

Untuk menggoreng sotong & udang, pastikan kedua-dua bahan direbus terlebih dahulu dan ditoskan.

Tepung goreng ini diakui [guaranteed] tidak menyerap minyak. Walau apapun, berpada-padalah dengan makanan seumpamanya....

1 comment:

Anonymous said...

Wah boleh try ni. Nampak senang je...nanti kalau mama dah try, leh tepek ke dak dalam fp mama? Hehehe..try pun belum, dah sibuk tanya ek...jangan mare....sediakan payung sebelum hujan....