2 senduk tepung marukku / kacang kuda BABA's
2 senduk tepung beras
2 sudu besar rempah kari daging BABA's
2 sudu teh garam
1 kiub stok ayam KNORR's, ditumbuk dengan
1 sudu makan lada hitam
2 sudu makan fine herbs [optional]
1 biji telur -dipukul sedikit.
1 bungkus cendawan tiram
Caranya:
Campurkan kesemua bahan-bahan kering diatas. Aduk rata. Gunakan sebanyak yang diperlukan selebihnya simpan dalam bekas kedap udara.
Untuk menggoreng:
1. Panaskan minyak untuk menggoreng.
2. Golek-golekkan cendawan tiram ke dalam telur.
3. Golekkan pula ke dalam tepung serbaguna tadi. Goreng sehingga garing & kekuningan.
4. Angkat & toskan minyak berlebihan.
Resipi tepung goreng ini saya perolehi dari Kak Sara [kenalan di tamanflora.org]. Amat sesuai untuk menggoreng cendawan, udang dan sotong, serta untuk membuat kerepek daun bayam.
Untuk menggoreng sotong & udang, pastikan kedua-dua bahan direbus terlebih dahulu dan ditoskan.
Tepung goreng ini diakui [guaranteed] tidak menyerap minyak. Walau apapun, berpada-padalah dengan makanan seumpamanya....
1 comment:
Wah boleh try ni. Nampak senang je...nanti kalau mama dah try, leh tepek ke dak dalam fp mama? Hehehe..try pun belum, dah sibuk tanya ek...jangan mare....sediakan payung sebelum hujan....
Post a Comment