Friday 13 October 2006

Kuih Bahulu Cermai

Bahulu memang kuih tradisional kegemaran Tun. Orang kata susah nak buat kuih bahulu ni. Traditionally, grandma pukul telur dengan gula manually. Nak bagi gula ngan telur tu kembang sampai lenguh-lenguh tangan. Tang tu yang kroniknya. Sekali buat bukannya sikit-sikit, sampai 10-30 biji telur.
Tun? hahaha...Tun belajar buat mula-mula 3 biji telur aje, atas pemerhatian my mom. Itupun tak larat nak pukul ngan tangan manually. Apa yang Tun buat? Blend telur ngan gula guna blender / food processor dalam dalam 5-10 minit [kena buat time Mr. Abah tak ada kat rumah sebab nanti dia bising "jamm laaa blender tu oiii..." katanya], kemudian sambung pulak pukul lagi gunakan mixer pada kelajuan tinggi sampai betul-betul kembang [lama jugak la...20 ke 30 minit]. Telur dan gula tu dah kembang bila warnanya putih cream [creamy white] serta teksturnya halus dan ringan.

Kuih bahulu cubaan pertama yang Tun buat diluluskan [dengan 'komplen'] oleh Mr. Abah sebagai sodap tapi keras [sebab telur+gula tak cukup kembang dan terlebih tepung]. Siap kena perli tau... "lepas ni buat lagi, tambah softlan ye.." Adusssshhh... bukannya keras tak leh makan, tp kuihnya tak lembut macam kuih bahulu yang nenek buat [tapi dari sehari ke sehari Tun tengok makin berkurang jugak kuih bahulu keras tu dari bekasnya]. Tun terus cuba buat smpai menjadi, tu yang buat sikit-sikit tu...

Bahulu Cermai

600 gm gula pasir
400 gm tepung gandum [disangai]
10 biji telur
1 sudu teh esen ros
sedikit minyak

Cara:
1. Pukul telur dan gula sampai kembang. [Bersabar la ye...hehehe]
2. Masukkan esen ros dan minyak. Pukul lagi sampai rata.
3. Ambil 2 senduk adunan telur, tambahkan setengah senduk tepung yang disangai. Kacau sebati sampai tak berketul. Sudukan adunan kedalam acuan bahulu cermai separa penuh. Bakar sampai kuning.

# Adunan telur yang dah ditambah tepung tu jangan terlalu pekat [resulting kuih bahulu yg keras]. Yang eloknya, bila disudukan ia cantik je jatuh. Gunakan jag air bermuncung supaya mudah nak tuang adunan kedalam acuan.
# Traditionally dibakar atas dapur yang gunakan sabut kelapa sebagai bahan bakar, tapi Tun gunakan oven je, bakar pada suhu 150 darjah celcius, gunakan api atas dan bawah. Kalau agak2 terlalu panas, rendahkanlah suhu.
# Kuih bahulu boleh divariasikan, tambah coklat rice, pewarna [hijau / merah] atau gantikan esen ros dengan esen oren ke, strawberry ke.... [Tun kena mintak maaf kat grandma sebab modify kuih dia...hahaha]
# Cara 3 adalah cara selamat. Masa mula-mula buat dulu Tun tuang kesemua tepung dalam adunan telur, kesudahannya, adunan terlebih tepung, kuih jadi keras.

1 comment:

Anonymous said...

Aiseymen...buat mama terliur la...dah teringin nak bahulu ler pulak... sabor je la budak! Nanti nak cubalah kot...kot kalau rajin.. harap-harap mama punya tak yah tambah soflan la eh.. jangan mare!!!