Thursday 24 July 2008

Ayam Percik Ala Indonesia


Bahan-Bahannya:
1 ekor ayam (potong ikut suka, tak nak potong pun boleh)
12 biji buah keras
3 inci halia
6 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci kunyit hidup
3 biji bawang besar
6 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit
1 1/2 biji kelapa (ambil santan pekatnya dalam 1 mangkuk)
sedikit garam dan gula

* semua bahan diatas kecuali ayam, daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula digiling lumat.

Cara memasaknya:
1. ayam dibersihkan kemudian masukkan dalam periuk dengan santan serta bahan yang digiling lumat. daun kunyit dikoyakkan dan ramas dengan daun limau purut, masukkan sekali dengan santan dan ayam.

2. masak atas api sederhana sambil dikacau selalu dan perasakan dengan garam dan gula. setelah mendidih angkat periuk dari api, biarkan seketika. keluarkan ayam dari periuk dan letakkan dalam dulang pembakar. panaskan oven suhu 180 darjah celcius (api atas). ambil sedikit kuah santan tadi, curah sikit pada ayam dan bakar. buat berulang kali sehingga ayam cukup masak.

3. hidangkan dengan lebihan kuah yang ada tadi. dan bagi menambahkan kesedapannya, boleh perahkan asam limau nipis ketika hendak dimakan. sedap dimakan ketika panas.



No comments: