Bahan-bahan:
1/2 cawan ikan bilis }
5 biji jering } dibersihkan dan digoreng
2 biji kentang }
4 sudu makan cili giling
6-7 tangkai cili akar atau cili api [kalau suka]*
1 biji lada besar [merah]**
1 labu bawang besar [separuh utk ditumbuk, separuh di hiris]
1 biji bawang putih
1/2 sudu makan belacan
6 keping asam [ikutle saiznya & citarasa..kalau besar 2 aje pun cukup]
3 sudu gula
garam secukupnya.
Caranya:
1. Bahan kentang, jering & ikan bilis digoreng sehingga cukup masak, berasingan. ketepikan.
2. Tumbuk sebahagian bawang besar, bawang putih, cili akar, lada besar dan belacan. Panaskan minyak untuk menggoreng, kemudian tumis bahan yg ditumbuk sehingga naik bau. Masukkan cili giling, garam dan asam keping, tumis dengan api sederhana sehingga cili garing & masak.
3. Kecilkan api, masukkan bahan yang digoreng, bawang yang dihiris dan gula. Gaul rata. biarkan seketika, gaul lagi. dah siap...
*saya tambah ngan cili akar nak lebih skit rasa pedas sebab lada kering yg saya gunakan ni tak pedas. mak kata, yang pedas lebih mahal dari yg kurang pedas. ye ke? saya tak arif ttg harga barang. hahaha
**orang kata, kalau bubuh lada besar, masakan rasa lebih sedap. saya pun fikir begitu juga. kalau cili giling [lada kering] semata-mata..ermm...ada sikit kureeeeng.
# menumis cili untuk buat sambal memang perlukan perhatian. api sederhana. kalau hangus...kenalah start dari awal semula. tak dapek nak tolong daaaaaaaah.
#kalau ada tempe pun sedap jugak ni.
1 comment:
haiiiii dah lama tak berasap dapur cik pun tun frida ni...
Post a Comment