Thursday 3 September 2015

Botok-botok Ikan


Botok-botok Ikan Tenggiri

Botok-botok ikan ni hidangan istimewa masyarakat Jawa dan amat sinonim dgn negeri Johor.

Secara ringkas ianya adalah kepingan ikan tenggiri yang dikukus dengan pes rempah istimewa bersama ulam-ulaman dan daun herba terpilih.

Jom belajar sediakan Botok-botok Ikan.



STEP 1:
Sediakan 1 kepingan ikan tenggiri
(Cuci bersih dan gaul dengan garam). Ketepikan.
Daun pisang untuk membungkus botok-botok.

STEP 2:
Ulam & daun herba:
Daun kunyit
Daun cekur
Daun kaduk (saya gunakan daun sireh)
Daun kesom
Pucuk gajus / ketereh
Pucuk putat
Pucuk tenggek burung
Pucuk salam / serai kayu

*cuci & bersihkan semua ulaman.
Sediakan daun kunyit dan ambil 1/3 bahagian ulam-ulam tadi, letakkan semua diatasnya. Gulung padat dan hiris kasar.

STEP 3:
Sediakan pes botok-botok.

  • Bahan untuk pes botok-botok:
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Cili kering (rendam dan rebus)
  • Halia
  • Serai
  • Lengkuas
  • Kelapa parut
  • Rempah kari
  • Belacan
  • Garam
  • Gula
  • Air assam jawa

Kisar semua bahan pes (kecuali air assam, belacan, garam dan gula).

Tumis bahan kisar sampai wangi. Masukkan belacan. Tumis lagi biar sehingga cili masak dan garing. Jika terlalu kering boleh tambah air sedikit demi sedikit sehingga tumisan naik minyak (part ni agak mengambil masa dan step penting untuk hasilkan pes yg sedap).

Sesuaikan rasa dengan garam, gula & air asam jawa.

*Masukkan daun herba dan ulaman yang sudah dihiris tadi.

Gaul dan biarkan mereneh seketika. Tutup api. Ketepikan.

STEP 4:
Sediakan daun pisang cukup besar untuk bungkus botok-botok (saya gunakan aluminium foil).


Susunkan ulam-ulam dan daun herba.
Letakkan kepingan ikan tenggiri diatas daun-daun tadi.

Curahkan kuah (pes) botok-botok yang sudah siap dimasak tadi.

Bungkus kemas dan rapikan dengan lidi.

Kukus sehingga ikan masak, kira-kira 45 minit ke 1 jam.

Jika menggunakan ikan lebih dari 1 keping, sebaiknya bungkus setiap keping ikan tu berasingan.

Selamat mencuba!


No comments: