Puding Pisang Diraja
source: SAJIbahan:
6 biji pisang abu (belah dua) -pisang biar sedang elok masaknya. tidak
mengkal, tidak pulak benyek (ranum).
5 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar air
3 kuntum bunga cengkih
untuk puding kastad;
1/2 cawan tepung kastad
1/2 cawan gula
2 cawan susu sejat (nak guna susu segar pun boleh)
cara:
mula-mula kita buat karamelnya dulu. gula dan air dituang dalam periuk
kecil atau pan (yang boleh memuatkan jumlah pisang tadi dan mudah untuk kita
kacau gaulkannya nanti), dan masakkan atas api kecil sehingga gula larut dan
bertukar warna keperangan. pada ketika ini, gula jangan
dikacau. kemudiannya baru masukkan pisang dan cengkih, matikan api dan gaulkan
pisang tadi agar cantik bersalut karamel. ketepikan.
kalau karamel terlebih masak, rasanya bertukar pahit.
gunakan periuk lain, kita buatkan kastadnya pula. campurkan kesemua bahan
untuk kastad, kacau rata sehingga tepung kastad melarut kemudian tenggek atas
api kecil. kena kacau selalu supaya kastad tidak bergentel, api pula mesti kecil
supaya kastad elok masaknya (tidak mentah). masaklah sehingga pekat berkilat,
matikan api.
ambil mangkuk hidang (kalau boleh kaca jernih supaya dessert kita nampak
cantik sewaktu dihidangkan nanti); tuangkan kastad pada dasar kemudian aturkan
pisang dan tutup lagi dengan sebahagian kastad. kalau bekas kecil, bolehlah buat
2-3 layer pisang-kastad ni. lagi cantik!
Monday, 17 November 2008
Puding Pisang Diraja
kalau di dapur ada banyak simpanan buah pisang, jomla bikin puding pisang diraja ni. kalau ikut resepi asal, gunakan pisang raja, barulah sesuai dengan namanya. memandangkan di dapur hanya ada pisang abu, kita buat ajelah.... alhamdulillah, menjadi jugak. tada masalah poun! guna pisang berangan pun boleh kut...
dessert ni sedap dimakan sejuk. jadi, setelah siap tu masukkan dalam peti sejuk terlebih dahulu sebelum dihidangkan. kalau nak jamu kepada tetamu, eloklah dibuat lebih awal... nak jamu siang, buatlah sebelah malam sebelumnya. jadi, tidakle kelam kabut pada hari jamuan tu. AWAS! manisan ini sangat manis!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment