ECLAIRS
untuk pastri paf;
1/2 cawan mentega
1 cawan air
1 cawan tepung
4 biji telur
Panaskan oven ke suhu 230 C.
Panaskan air dan mentega. Apabila
mendidih tambahkan tepung dan aduk smpai adunan tidak melekat pada tepi periuk.
Ketepikan, dan sejukkan sebentar.
Tambah telur sebiji demi sebiji dan gaul rata.
Gunakan pastry tube, atau piping cone, paipkan adunan ke bentuk oblong diatas dulang pembakar yang telah digris. susun pada jarak 2 inci antara satu sama lain dan bakar selama lebih kurang 20 minit.
Keluarkan dari dulang pembakar dan sejukkan pada suhu bilik.
Inti Kastad Vanilla
1 sudu makan tepung jagung
1/2 cawan gula
1 cawan susu segar, suam (kalau guna susu sejat, kurangkan gula)
2 biji kuning telur (dipukul sedikit)
1/2 sudu teh vanilla
Campurkan tepung jagung dengan gula, tambahkan pula susu suam, kacau sampai rata dan gula melarut. tambahkan kuning telur.
Dengan cara double boiler, masakkan campuran diatas sehingga pekat. sejukkan dan tambah vanilla.
Apabila sedia untuk dihidang, lubangkan satu bahagian hujung pastri paf dan paipkan inti kastad vanilla tadi.
Untuk variasi Chocolate Eclairs, hiaskan bahagian atas eclair ini dengan ganache coklat.
kalau anda suka makan Cream Puff, inilah juga resepinya cuma waktu nak bakar adunan tu, drop a heap spoonfulls of the mixture keatas baking tray. bakar dan sejukkan. bila nak hidang, belah satu bahagian paf dan intikan dengan cream, kastad atau apa-apa filling kegemaran anda.
untuk Profiteroles, intikan dengan aiskrim pilihan anda, kemudiaan sejukkan sehingga tiba waktu untuk dihidangkan. Hidangkan bersama sos coklat suam.
ohh..so nyuuuummmmmylicious!
No comments:
Post a Comment